.

 
 
 
 

Energiatoodete hinnalangus jätkus

Kristjan Pungas , rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik

Statistikaameti andmetel langesid hinnad juunis eelmise kuuga võrreldes 0,2 protsenti ning aastases võrdluses ulatus hinnalangus 0,1 protsendini. Euroalas pidurdus hinnatõus esialgsetel andmetel 0,2 protsendini.

Kui mais pöördusid hinnad aastases võrdluses kergele tõusule, siis juunis vedas elektri ja soojuse odavnemine hinnad taas langusesse. Elektri börsihind alanes juunis uuele madaltasemele. Lisaks on kaugkütte hinnad langenud, kuna möödunud aasta lõpu naftatoodete hinnalangus teeb gaasi odavamaks hinnavalemist tuleneva üheksakuulise viivitusega. Seetõttu oli elekter 6,4 protsenti ja kaugküte ligi 4 protsenti soodsam kui aasta tagasi. Kui lisada juurde ka kütuse ligi 9 protsenti madalam hind, ongi need energiatooted peamine tegur, mis hinnataset madalal hoiab. Energiahindade langus ühtlasi tasakaalustab teenuste ja aktsiisikaupade – nagu alkoholi ja tubaka – kallinemist.
Toidu hinnamuutused on samalaadsed kui varasematel kuudel: aiasaaduste hinnad järk-järgult tõusevad, samas piima-, liha- ja leivatooted odavnevad välisturgudel toimunud hinnalanguse mõjul. Lisaks on tavapärasest varem alanud riiete allahindlus ning välisturistide hulga vähenemise tõttu on majutuse hinnad aastaga langenud 7 protsenti.
Viimastel kuudel on inflatsioon olnud kooskõlas rahandusministeeriumi kevadise prognoosiga, mille kohaselt hinnatõus aasta teisel poolel välistegurite negatiivse panuse vähenemise tõttu järk-järgult kiireneb.
7.7.2015
Lisainfo:
Ott Heinapuu
avalike suhete osakond
Rahandusministeerium
tel 611 3035 | 56 659 980

http://www.fin.ee/energiatoodete-hinnalangus-jatkus/
Save as: 

17 Apr 2024

17 Apr 2024 12:06
Estonian News 17 Apr 2024 12:06
 
 
 
 
 

There are no news lines.