.

 
 
 
 

Saksa hävitajad asusid Ämarist turvama Balti riikide õhuruumi

Täna andsid Ämari lennubaasis peetud tseremoonial Suurbritannia õhuväelased Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi turvamise üle Saksa õhuväelastele, kes sarnaselt brittidele lendavad Eurofighter hävitajatega.

Kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras tänas oma sõnavõtus Briti õhuväelasi, kes on hoolikalt turvanud Eesti ning teiste Balti riikide õhuruumi ning tervitas Saksa õhuväelasi, kellel seisab ees neljakuune missioon Eestis. Kaitseväe juhataja andis Briti õhuväelastele üle Balti õhuturbemissiooni medalid. Briti õhuväelased alustasid Ämari lennubaasis teenistust mai alguses. Pärast õhuturbeteenistuse üleandmist Saksa õhuväelastele pöörduvad britid tagasi oma kodubaasi Šotimaal.

"Nelja Suurbritannia õhuväe Typhoon-tüüpi hävitaja ja kuningliku õhuväe lennusalga kohalolu Eestis neli viimast kuud on olnud selge tõendus Suurbritannia ja meie NATO liitlaste pühendumusest Eesti julgeolekusse ja kaitsesse. Suurbritannia on tänulik iga võimaluse eest töötada koos oma sõjalise liitlase Eesti kõrgelt kvalifitseeritud kaitseväega. Ma olen äärmiselt uhke, et Suurbritannia on juba ka andnud lubaduse osaleda NATO Balti õhuturbes 2016. aastal, " ütles Briti suursaadik Chris Holtby neljakuust missiooni kommenteerides.

Tseremoonial osalesid Eesi kaitseminister Sven Mikser, Briti suursaadik Chris Holtby, Saksa ajutine asjur Reinhard Wiemer, Eesti Kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras ja Saksamaal Uedemis paikneva NATO õhuoperatsioonide juhtimiskeskuse ülem kindralleitnant Joachim Wundrak.

Järgmised neli kuud valvavad Eesti, Läti ja Leedu taevast Saksa õhuväe viis hävitajat Eurofighter koos ligi kahesaja õhuväelasega. Hävitajad kuuluvad Saksa õhuväe 31. taktikalise lennugrupi koosseisu ning nende kodulennuväljaks on Nörvenichi lennubaas Nordrhein-Westfaleni liidumaal. Hävitajad on Ämari lennubaasis valves ööpäevaringselt ning sooritavad vajadusel tuvastuslende ja teevad regulaarselt treeninglende. 31. augustil võtavad Leedus Šiauliais õhuruumi valvamise üle Ungari õhuväelased, kelle relvastuses on Rootsi päritoluga hävitajad Saab JAS 39 Gripen.

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi rotatsiooni korras alates 29. märtsist 2004. aastal, kui Balti riigid said NATO liikmeks. 2012. aasta Chicago tippkohtumise raames pikendas Põhja-Atlandi Nõukogu Balti riikide õhuturbe missiooni määramata ajaks.

Ämaris asuvad neljandat vahetust järjest baseeruma maailma ühed moodsaimad lahinglennukid Eurofighter. Lennukid on kahe mootoriga mitmefunktsioonilised hävitajad, mis võivad täita hävitaja, aga ka ründelennuki, vaatlus- ja luurelennuki ülesandeid. Eurofighteri relvastusesse kuulub hulk mitmesuguseid õhk-õhk ja õhk-maa tüüpi relvi: pardakahur, reaktiivmürsud, juhitavad raketid ning pommid jne.


http://www.mil.ee/et/arhiiv/8801/saksa-h%C3%A4vitajad-asusid-%C3%A4marist-turvama-balti-riikide-%C3%B5huruumi
Save as: 

27 Mar 2024

27 Mar 2024 10:58
Estonian Business 27 Mar 2024 10:58

26 Mar 2024

26 Mar 2024 08:58
Estonian News 26 Mar 2024 08:58
 
 
 
 
 

There are no news lines.