.

 
 
 
 

USA mehitamata õhusõiduk teeb Eesti kohal lennu

Täna lendab plaani kohaselt ajavahemikul kella ühest kolmeni Eesti õhuruumis Ameerika Ühendriikide õhuväe mehitamata õhusõiduki MQ-1 Predator lend.

Õhusõiduk siseneb Eesti õhuruumi Lätist üle Eesti piiri Valgast idapool ning lendab Valga- ja Viljandimaa kohal. Lend toimub 12 000 jala ehk umbes 4 kilomeetri kõrgusel.

Mehitamata õhusõiduki Eesti õhuruumis viibimise eesmärk on tutvuda meie õhuruumi eripäradega ning harjutada lennujuhtimist varem tundmata oludes. Samuti harjutatakse koostööd Eesti ja Läti lennundusinstitutsioonidega.

Lend on kooskõlastatud Eesti lennuametiga ning toimub tsiviillennujuhtimise kontrolli all.

Eesti õhuväe ülema kolonel Jaak Tarieni sõnul on meie liitlased sageli tunnustanud meie paindlikku õhuruumikorraldust, millega on väikeses Eesti õhuruumis võimalik tsiviil- ja militaarlennuliikluse ohutu koostoimimine, sealhulgas ka mehitamata õhusõidukite häireteta lendamine.

„Tänan meie häid koostööpartnereid lennuametit ja Lennuliiklusteeninduse ASi suurepärase koostöö ja panuse eest Eesti julgeoleku tagamisel,“ Ütles kolonel Tarien.

USA sõjavägi saatis Lätisse kahenädalasele väljaõppemissioonile kaks seiredrooni MQ-1 Predator ja 70 lennuväelast, missioon lõpeb 15. septembril. Õhusõidukite lende juhitakse Läti õhuväe Lielvarde lennubaasist.

USA õhuväe mehitamata lennuvahendite külaskäik Lätti ning lennud Eesti ja Läti õhuruumis näitavad Ameerika Ühendriikide panust Euroopa julgeoleku tugevdamiseks ja kinnitavad liitlastele, et USAle on tähtis liitlaste julgeolek.

MQ-1 Predator on USA õhuväe mitmeotstarbeline pika lennukestusega ja keskmistel kõrgustel lendav eemalt juhitav mehitamata õhusõiduk. Esmajoones kasutatakse teda seireks. Vajadusel võib õhusõiduk kanda ka relvastust. Varem on lennanud Eesti õhuruumis väiksemad militaarsed mehitamata õhusõidukid, nagu näiteks RQ-7B Shadow.


http://www.mil.ee/et/arhiiv/8823/usa-mehitamata-%C3%B5hus%C3%B5iduk-teeb-eesti-kohal-lennu
Save as: 

17 Apr 2024

17 Apr 2024 12:06
Estonian News 17 Apr 2024 12:06
 
 
 
 
 

There are no news lines.