.

 
 
 
 

Fotod: Eesti lahingpioneerid Liibanonis vahetasid ÜRO kolleegidega kogemusi

Liibanonis ÜRO rahuvalvemissioonil teenivad Eesti jalaväerühma lahingpioneerid osalesid sel nädalal Hispaania demineerimisüksuse korraldatud väljaõppepäeval, mille käigus vahetasid kogemusi Eesti, Soome, Iiri, Fidži ja Hispaania demineerimisspetsialistid.

„Erinevad jalaväe- ja tankitõrjemiinid, aga samuti improviseeritud lõhkekehad on Liibanonis aset leidnud konfliktides ja ka praegu osapoolte vahel laialt levinud ning nende töö- ja kasutuspõhimõtete tundmine ning kahjutuks tegemise oskus on iga demineerimisspetsialisti ülesanne,“ ütles nooremveebel Rasmus Užgrindis.

Liibanoni Süüria ja Iisraeliga piirnevatel aladel leidub mitmeid sõdade ajal tihedalt mineeritud alasid, mis on endiselt ohtlikud kohalikule elanikkonnale. Enamus mineeritud piirkondi on tänaseks markeeritud, kuid on endiselt ohtlikud näiteks suviste kulupõlengute ajal, samuti ei pruugi märgistusest aru saada lapsed. ÜRO rahuvalvemissiooni UNIFIL üksused on aastate jooksul kahjutuks teinud ligi 35000 erinevat lõhkekeha.

„Demineerimisspetsialistid on nagu MacGyverid, kellel kõigil on töös omad nüansid ja erinevate riikide spetsialistid võivad sama tulemuseni jõuda hoopis teistmoodi. Kui tahame oma tööd tõhusamaks muuta peame kogemusi vahetama,“ ütles Iiri kaptenmajor Clodagh McConnell.

UNIFIL idasektoris, peamiselt Süüriaga piirnevatel aladel teenival Hispaania demineerimisüksusel, nagu ka Eesti lahingpioneeridel, on kogemused ISAF operatsioonilt Afganistanis. Liibanonis teenib Hispaania meeskond alates 2006. aastast. Üksuse ülesanneteks on muuhulgas erinevate lõhkekehade ja lahingmoona kahjutuks tegemine ja võimalike raketipositsioonide avastamine koostöös Liibanoni relvajõududega.

Sel nädalal New Yorgis toimunud ÜRO peaassamblee raames korraldatud rahuvalvekonverentsil teatas NATO peasekretär Jens Stoltenberg vajadusest teha ÜRO rahuvalveüksustega täiendavat koostööd. Peamiste valdkondadena nähakse demineerimis- ja improviseeritud lõhkekehade alase info ja spetsialistide vahetamist ning üksuste julgeoleku tagamist.

Pühapäeval viivad Eesti lahingpioneerid läbi improviseeritud lõhkekehade vastase koolituse eesmärgiga tutvustada eestlaste baasdrille Soome rahuvalvajatele ja laiendada nende silmaringi. Eestlaste kogemused pärinevad muuhulgas varasematest operatsioonidest Iraagis ja Afganistanis.

Koos staabiohvitseridega teenib hetkel Liibanonis ligi 40 kaitseväelast. Eesti jalaväerühm on osa Soome-Iiri pataljonist. Pataljoni kuulub üks soome- ja üks iiri jalaväekompanii ning üks eestlastest ja soomlastest koosnev jalaväekompanii. Pataljoni toetab Iiri ja Soome kaitseväelastest kompaniisuurune toetusüksus. Soome-Iiri pataljon on ainus mitmerahvuseline pataljon ÜRO rahuvalvemissioonil UNIFIL Liibanonis. Kokku panustab UNIFIL-i hetkel 39 riiki.

Pildid demineerimisväljaõppest:

http://pildid.mil.ee/RO-rahuvalvajate-demineerimisv-lja-pe-Liibanonis-10-2015


http://www.mil.ee/et/arhiiv/8864/fotod:-eesti-lahingpioneerid-liibanonis-vahetasid-%C3%BCro-kolleegidega-kogemusi
Save as: 

23 Apr 2024

23 Apr 2024 16:30
Estonian News 23 Apr 2024 16:30
 
 
 
 
 

There are no news lines.