.

 
 
 
 

Uus kaitseväe üksus suundus Liibanoni

Täna suundus Liibanoni rahuvalveoperatsioonile jalaväerühm Estpla-21, mis vahetab välja seal novembrist Soome-Iiri pataljoni koosseisus teeninud Eesti kaitseväelased.

1. jalaväebrigaadi ülema kolonelleitnant Veiko-Vello Palmi sõnul aitab Liibanoni välisoperatsioon elus hoida Eesti ja Soome kaitsealast koostööd. „Meil on soomlastelt rahuvalvajatena palju õppida, meie põhjanaabritel on selles vallas ette näidata aastakümnete pikkune kogemus,“ ütles kolonelleitnant Palm.

Suurema osa Liibanoni suunduvast Eesti üksusest moodustab jalaväerühm Estpla-21, mis on komplekteeritud peamiselt Scoutspataljoni B-kompanii baasil. Ligi kolmandik üksuse kaitseväelastest on eelneva sõjalise operatsiooni kogemusega. Kontingendi ülem on major Kuido Põldoja ja rühmaülem nooremleitnant Valdo Hälvin.Eesti üksuse eelgrupp suundus Liibanoni mai alguses.

Jalaväerühma peamine ülesanne Liibanonis on teha nii päevaseid kui öiseid patrulle, et näidata UNIFILi kohaolu ning kontrollida, et erinevad konflikti osapooled omavahel sõlmitud lepingutest kinni peaksid. Katseväelased patrullivad nii üksi kui ka koostöös Liibanoni relvajõududega. Paljud patrullid tehakse osapooli lahutaval niinimetatud sinisel joonel.

Koos staabiohvitseridega teenib Liibanonis ligi 40 Eesti kaitseväelast. Eesti jalaväerühm on osa Soome-Iiri pataljonist. Pataljoni kuulub üks soome- ja üks iiri jalaväekompanii ning üks eestlastest ja soomlastest koosnev jalaväekompanii, üksust toetab Iiri ja Soome kaitseväelastest kompaniisuurune toetusüksus. Soome-Iiri pataljon on ainus mitmerahvuseline pataljon ÜRO rahuvalvemissioonil UNIFIL Liibanonis. Kokku panustab UNIFILi praegu 40 riiki.

Mais Liibanonis teenistust alustav kaitseväe kontingent on järjekorras juba neljas, esimest korda teenisid Eesti jalaväelased Liibanonis 1996 – 1997. Teenistuse lõpetanud jalaväerühm, Estpla-20, jõuab koju homme pärastlõunal.


http://www.mil.ee/et/arhiiv/9220/uus-kaitsev%C3%A4e-%C3%BCksus-suundus-liibanoni
Save as: 

17 Apr 2024

17 Apr 2024 12:06
Estonian News 17 Apr 2024 12:06

16 Apr 2024

16 Apr 2024 10:00
Estonian Business 16 Apr 2024 10:00
 
 
 
 
 

There are no news lines.