.

 
 
 
 

Liibanonis teeninud kaitseväelased jõudsid koju

Täna pärastlõunal jõudsid Eestisse viimased pool aastat Lõuna-Liibanonis Soome-Iiri ühispataljonis teeninud staabiohvitserid ja jalaväerühma Estpla-20 kaitseväelased.

Liibanonis teenistuse lõpetanud kontingendi ülem major Kalle Kõlli ütles, et Eesti kaitseväelased paistsid 40 panustava riigi hulgas selgelt silma oma professionaalsuse ja pühendumusega. „Rahuvalvemissioonil kaasneb sõduritööga palju rahvusvahelist suhtlemist nii partnerriikide kaitseväelaste kui kohalike elanikega ja pärast poolt aastat Liibanonis saame öelda, et selles riigis on nüüd veelgi rohkem inimesi, kes teavad Eestit ja peavad lugu Eesti sõdurist,“ ütles major Kõlli ja lisas, et eelnevatelt sõjalistelt operatsioonidelt saadud kogemused tulevad kasuks ka rahuvalveoperatsioonidel, sest lisaks diplomaadioskustele ei saa unustada harjumuspäraseid sõdurioskusi.

Kaitseväe peastaabi ees peetud pidulikul rivistusel võtsid Liibanonist saabunud kaitseväelased vastu 1. jalaväebrigaadi ülem kolonelleitnant Veiko-Vello Palm ja kaitseväelaste lähedased.

Jalaväerühm Estpla-20 alustas teenistust Lõuna-Liibanonis Soome-Iiri ühispataljonis eelmise aasta novembris ja oma viimase patrulli tegid Eesti kaitseväelased kolm päeva enne koju saabumist. Et näidata rahuvalvejõudude kohalolu ja tagada konflikti osapoolte lepingutest kinnipidamist, oli Eesti jalaväerühma ülesanne erinevate patrullide läbiviimine oma vastutusalas, sealhulgas jalgsi ja motoriseeritult, raketiohtlikel aladel, sinisel joonel ning koostöös Liibanoni relvajõududega.

Ühtekokku tegid Estpla-20 kaitseväelased oma rotatsiooni jooksul 474 erinevat patrulli, millest ligi pooled olid öised. Jaanuari keskpaigast kuni märtsi keskpaigani teenis rühm patrullbaasis UNP 6-50, mis asub vahetult Liibanoni ja Iisraeli eraldaval sinisel joonel. Kahe kuu jooksul tegid kaitseväelased regulaarselt nii jalgsi- kui ka motoriseeritud patrulle oma vastutusalas, jälgisid pidevalt konflikti osapooli eraldavat sinist joont, tagasid baasi julgeolekut ja hoidsid ühte jagu kiirvalmiduses.

Koju saabunud jalaväerühma Estpla-20 vahetas välja jalaväerühm Estpla-21, mis jätkab samuti teenistust Soome-Iiri ühispataljoni ühes kompaniis koos Soome kaitseväelastega. Koos staabiohvitseridega teenib Liibanonis ÜRO rahuvalvemissioonil UNIFIL ligi 40 Eesti kaitseväelast, kellest suurema osa moodustab rühmasuurune üksus, mis on komplekteeritud peamiselt Scoutspataljoni B-kompanii baasil. Kokku panustab UNIFILi praegu 40 riiki.


http://www.mil.ee/et/arhiiv/9222/liibanonis-teeninud-kaitsev%C3%A4elased-j%C3%B5udsid-koju
Save as: 

27 Mar 2024

27 Mar 2024 10:58
Estonian Business 27 Mar 2024 10:58
 
 
 
 
 

There are no news lines.