.

 
 
 
 

Noored mereväelased omandavad baasteadmisi

Mereväekoolis algas sel nädalal mereväelase baaskursus, mille peavad läbima kõik mereväe laevadele teenima asuvad kaitseväelased.

Mereväelase baaskursuse ülem nooremleitnant Mati Jänes ütles, et üldjuhul suunatakse ajateenijate seast mereväe ridadesse neid, kellel on juba varasem kogemus laevadel ja merel olemisega. Lisaks arvestatakse kutsealuse tsiviiltausta ka tema edasisel spetsialiseerumisel mereväes. Näitena tõi nooremleitnant Jänes kursusel osalevaid Saaremaa Laevakompanii madruseid ja motoriste, kes saavad ajateenistuse vältel jätkata sarnaste ülesannetega, millega nad on juba eraelus kokku puutunud. Samuti on kursusel osalenute seas kokakunstis vilunuid, kelle teenistuskäik jätkub mereväe laevastiku sõjalaevade kambüüsides.

Väljaõppe käigus omandavad kursuslased lisaks üld-merenduslikele teadmistele ka alusteadmised mereväe struktuurist ja ülesannetest, meresõja ajaloost ja laevaorganisatsioonist. Baaskursusele järgnevad erialaõpingud side, miinitõrje-relvastuse, koka, motorist-elektriku, tuukri erialal või mereväebaasi kaldateenistuses.

Mereväelase kursusel õpivad kaitseväelased ka enesepäästet ning tegutsemist erinevates avariiolukordades, mille esmased harjutused tehakse sisebasseinis. Kursusel osalevate ajateenijate sõnul kujunes suureks eneseületuseks vettehüpe kümne meetri kõrguselt, mis tundus kestvat terve igaviku, kuigi võttis tegelikult aega vaid mõne sekundi.

Nooremleitnant Jänes peab kursuse raskeimaks osaks ööpäeva veetmist merel päästeparves, kus ressursid on äärmiselt piiratud ning kõik harjumuspärased tegevused on raskendatud. Harjutuse lõpus vintsitakse kursuslased ükshaaval parvelt kopterisse, mis märgib ühtlasi ka kursuse lõppenuks.

Neljanädalasel mereväe baaskursusel osaleb 10 tegevteenistujat ja 25 ajateenijat. Mereväelase baaskursust viiakse mereväekoolis läbi kahel korral aastas – kevadel ja sügisel. Mereväekool, mis asub Tallinna Miinisadamas ja kuulub laevastiku koosseisu, annab mereväelastele merenduslikku baasväljaõpet, meresidealast väljaõpet ning teostab täiendus- ja ümberõpet.


http://www.mil.ee/et/arhiiv/9412/noored-merev%C3%A4elased-omandavad-baasteadmisi
Save as: 

23 Apr 2024

23 Apr 2024 16:30
Estonian News 23 Apr 2024 16:30
 
 
 
 
 

There are no news lines.