.

 
 
 
 

Jalaväerühm Estpla-22 alustas Liibanonis patrullidega

Sel nädalal alustasid Iiri-Soome pataljoni koosseisus UNIFIL rahuvalveoperatsioonil teenivad Eesti kaitseväelased patrullidega Lõuna-Liibanonis, et näidata rahuvalvevägede kohaolekut piirkonnas ja kontrollida konflikti osapoolte vahel sõlmitud lepingutest kinni pidamist.



„Seni on patrullid möödunud edukalt ning oleme nende abil ka üha rohkem oma vastutusala tundma õppinud. On näha, et meile eelnenud Eesti üksused on teinud head tööd, sest kohalikud elanikud suhtuvad meisse positiivselt ning tervitavad ja suhtlevad Eesti kaitseväelastega meelsasti,“ ütles Estpla-22 rühmaülem leitnant Virko Luide.


Eesti jalaväerühm teenib Iiri-Soome pataljoni A kompanii koosseisus koos Soome kaitseväelastega ning kompanii vastutusalale jääb mitu suuremat ja väiksemat asulat, kus suvisel perioodil elab ligi 30 tuhat inimest.



„Rahuvalveoperatsioon erineb oma olemuselt ja tegevuste poolest sellest, mida me Eestis teeme ja harjutame või mida oleme varasemate missioonide käigus kogenud. Siin kohapeal tegevuses olles õpime iga päevaga üha enam ning nüansid ja uued oskused saavad kiiresti selgeks,“ ütles leitnant Luide.



Novembri lõpus Liibanoni saabunud jalaväerühm Estpla-22 teenib ÜRO rahuvalvebaasis 2-45. Eesti rahuvalvajate ülesanne muuhulgas on patrullida nii öösel kui päeval Iisraeli ja Liibanoni eraldaval nii-öelda sinisel joonel (Blue Line).



Iisraeli ja Liibanoni eraldav sinine joon märgib Iisraeli relvajõudude tagasitõmbumist Liibanonilt vallutatud aladelt, milles kaks osapoolt leppisid kokku ÜRO kaasabil 2000. aastal. Vaatamata sellele, et olukord sinisel joonel on üldiselt rahulik on aastate jooksul osapoolte vahel esinenud siiski konflikte. UNIFIL üksuste ülesanne sellistel puhkudel on hoida ära olukorra eskaleerumine ning teha koostööd Liibanoni relvajõududega.



Lisaks patrullivad ÜRO üksused ja sealhulgas Eesti üksus oma vastutusalas nii öösel kui päeval ning nii jalgsi- kui motoriseeritult, mehitavad vaatlusposte ning täidavad muid rahuvalvealaseid ülesandeid.



Koos staabiohvitseridega teenib alates novembrist Liibanonis ligi 40 kaitseväelast, kellest suurema osa moodustab rühmasuurune üksus, mis on komplekteeritud peamiselt scoutspataljoni staabi- ja tagalakompanii baasil.



Eesti jalaväerühm on osa Iiri-Soome pataljonist, mis on ainus mitmerahvuseline pataljon ÜRO rahuvalveoperatsioonil UNIFIL Liibanonis. Kokku panustab UNIFILi praegu 40 riiki. Praegune üksus on järjekorras viies eestlaste kontingent Liibanonis.


http://www.mil.ee/et/arhiiv/9521/jalav%C3%A4er%C3%BChm-estpla-22-alustas-liibanonis-patrullidega
Save as: 

23 Apr 2024

23 Apr 2024 16:30
Estonian News 23 Apr 2024 16:30
 
 
 
 
 

There are no news lines.