.

 
 
 
 

Sideväelased mälestavad Raua tänava veterani

Täna peavad Valgas staabi- ja sidepataljoni kaitseväelased Raua tänava lahingus langenud sidepataljoni reamehe Johannes Mandre auks mälestustseremoonia.

Kaitseväelased taastasid reamees Mandre haua Valga Tartu tänava kalmistul ning asetasid kalmule uue hauakivi, mille avab mälestustseremoonial kell 13 staabi- ja sidepataljoni ülem kolonelleitnant René Innos. Hingepalve peab kaitseväe vanemkaplan major Aivar Sarapik.


„Johannes Mandre hauakivi avamisega tasub staabi- ja sidepataljoni oma auvõlga meeste ees, kes juhindusid neil segastel aegadel oma sõdurivandest ja kaitsesid relvaga Eesti au,“ ütles staabi- ja sidepataljoni kaplan leitnant Peeter Paenurm.



1940. aastal Tallinnas Raua tänava lahingus langenud reamees Mandre mälestustseremooniale on kutsutud Valga maavalitsuse, linnavalitsuse ja kaitseliidu esindajad, samuti külalised kultuuri- ja haridusasutustest. Tseremooniale on oodatud kõik huvilised.



Reamees Johannes Mandre sündis 27. juulil 1918 Valgas ja ajateenistust alustas Tallinnas sidepataljoni 1. sidekompaniis 2. oktoobril 1939. Alates 1. juunist 1940 teenis ta 3. sidekompaniis telegraafi rühmas.



1940. aastal paiknes sidepataljon pärast kasarmute sundloovutamist Punaarmeele Raua tänava koolimajas. Juunipöörde ajal nõudsid punaväelased relvade loovutamist, kuid sidepataljoni sõdurid keeldusid relvi ära andmast. Kui koolimajale suunati Punaarmee raskekuulipilduja andsid sõdurid ära küll käes olnud relvad, kuid leidsid koolimaja õuest mobilisatsioonirelvad ning jätkasid vastupanu. Mitu tundi kestnud lahingus langes peale reamees Mandre ka allohvitser Aleksei Männikus. Johannes Mandre maeti oma kodulinna õigeusu kalmistule 25. juunil 1940.



Sidepataljoni ja riigipöörajate vahel peetud tulevahetus oli ainus Eesti kaitseväe väeosa peetud lahing Teises maailmasõjas.


http://www.mil.ee/et/arhiiv/9799/sidev%C3%A4elased-m%C3%A4lestavad-raua-t%C3%A4nava-veterani
Save as: 

17 Apr 2024

17 Apr 2024 12:06
Estonian News 17 Apr 2024 12:06
 
 
 
 
 

There are no news lines.