.

 
 
 
 

Kindral Terras: oleme oma tugeva liitlassuhte ehitanud läbi reaalse sõjalise panuse

Kaitseväe juhataja kindral Riho Terrase sõnavõtt Eesti kaitseväe 99. aastapäeva pidulikul tähistamisel Estonia kontserdisaalis 16. novembril 2017.

Austatav riigikogu esimees, vabariigi valitsuse liikmed, ekstsellentsid, kaitseväelased, daamid ja härrad.

Mul on suur au ja heameel teid tervitada Eesti Kaitseväe 99. aastapäeva pidulikul tähistamisel.

Eesti kaitsevägi sündis seetõttu, et tuli kaitsta äsja loodud Eesti riiki. See riik omakorda sai teoks tänu sellele, et Euroopat läbinud geopoliitiline maavärin lõhkus impeeriumid ja sillutas teed paljude rahvusriikide sünnile.

Tänu sellele, et vana Euroopa aeg sai ümber ning rahvaste enesemääramisõiguse idee leidis toetust ja kinnitust, võis Eesti aktiivselt ja kiiresti tegutsedes püüelda iseolemise poole.

Püüdlus oma riigi ja rahvusvahelise tunnustuse kättevõitmiseks kätkes endas Vabadussõda, milles kogu meie rahvas näitas üles ülimat sihikindlust ja pühendumust.

See tähendas ka noore riigi diplomaatide ja riigimeeste järjepidevat tööd selle nimel, et lisaks kõigi teiste Euroopat ümberkujundavate küsimuste kõrval saaks selge vastuse oma iseolemise kohta ka Eesti rahvas.

Esimese maailmasõja järel vaatas Eesti Pariisi rahukonverentsil toimuvat pealt tagareast või pidi leppima kinniste uste taga uudiste ootamisega. See oli närvesööv ja kohati alandav ootamine.

Head sõbrad,

Täna on Eesti Euroopa Liidu eesistuja. Meie käes on viimase poole aasta jooksul olnud mitmete oluliste läbirääkimiste võtmekimp.

Üks peamisi teemasid on olnud Euroopa kaitse ja julgeolek, sest lisaks NATO-le, mis on ja jääb meie maailmajao sõjalise julgeoleku peamiseks tagajaks, on tarvis ka ühtsemat ja selgemat pingutust Euroopa Liidu poolt.

Põhjusi selleks pole tarvis kaugelt otsida. Euroopa on piltlikult öeldes pihtide vahel ning ohud ja väljakutsed lähtuvad võrdselt nii idast kui lõunast.

Viimase aasta jooksul on Eesti koos NATO liitlastega teinud ära suure töö selle nimel, et alliansi kohalolek meie territooriumil oleks nähtav, tuntav ja hästi korraldatud.

Kaitseväe Tapa linnakust on saanud see koht, kus riigipead ja valitsusjuhid kinnitavad oma vankumatut toetust NATO kollektiivsele kaitsele. Nad tulevad Eestisse, sest nende sõdurid on siin. Nende sõnum on selge ja see räägib tugevast heidutusest.

Kaitseväe jaoks tähendab liitlaste kohalolek seda, et me saame koos oma relvavendadega harjutada meie oma riigi kaitsmist. Me teeme seda igapäevaselt ja hea meelega. Meie liitlaste üksused annavad meile juurde reaalset tulejõudu ja teevad meid sõjaliselt tugevamaks. Mis peamine, nende kohalolek on kindel märk NATO ühtsusest.

Eesti riigi jaoks on ühtviisi tähtsad nii kollektiivne kaitse kui ka iseseisev kaitsevõime. Oma kaitsevõime kinnistamisel ja arendamisel oleme lähtunud arukusest, läbikaalutud otsustest ja meie kätte usaldatud võimaluste parimast kasutamisest.

Sõjaliste võimete väljaarendamine on vastutusrikas töö, sest see on kallis ja aeganõudev ning peab vastu pidama aja proovile.

Tahame seda või mitte, aga meil tuleb üha enam suunata pilk homsesse. Selleks on vajalik tihe koostöö meie teadus- ja arendusasutuste, ülikoolide ning üha enam kanda kinnitava kaitsetööstuse vahel.

Me ei tohi jääda kinni eilsetesse lahendustesse, sest tuleviku lahinguväljal on palju rohkem digitaalset kui vaid meie välivormi digilaik.

Austatud kohalviibijad,

Eesti on oma tugeva liitlassuhte meie sõpradega ehitanud läbi reaalse sõjalise panuse. See on loodud tänu meie kaitseväelaste oskustele, sihikindlusele ja usaldusväärsusele.

Britid, prantslased ja taanlased, kellest koosneb Eestis paiknev NATO lahingugrupp on meie relvavennad, kellega kõrvuti oleme teeninud maailma erinevais paigus.

Oleme täna siin, \"Estonia\" saalis selleks, et olla uhked ja rõõmsad oma riigi ja kaitseväe üle. Meid on parajalt palju ja koos oleme me tugevad. Seda tugevust kindlustab ka teadmine, et me ei unusta neid, kes on andnud oma elu Eesti eest.

Me mäletame teid!

Ma tänan!

Lugupeetavad,

Kaitseväe aastapäeval on tavaks saanud tänada ja tunnustada. Tegelikult peaksime seda tegema rohkem, sest kõige taga, mis loob Eesti riigi kaitse, on ju meie inimesed.

Raud väsib ja laskemoon aegub ja kui tarvis, siis vahetatakse see välja. Selleks, et meie inimesed ei väsiks ega aeguks, on tarvis rohkem hoolivust, tähelepanu ja tunnustamist. Eesti kaitsmine on ju ennekõike eesti inimeste teha ja neid me välja ei vaheta.

Meie seas on täna palju tublisid kaitseväelasi, kes on näidanud üles eeskuju ja algatust oma teenistuses ja õpingutes. Meie seas on ka meie veteranid ja vigastatud kaasvõitlejad, kelle pingutused ja tõeline võitlejahing tõid meile mitmeid medaleid Invictuse mängudelt Kanadast. Kahe kuldmedaliga oli edukaim vanemseersant Janno Lepik. Ma tänan teid kõiki kogu südamest.

Head pidulised,

Õnnitlen kõiki Eesti kaitseväe 99. aastapäeva puhul. Soovin meile kõigile jõudu, edu ja mõistust Eesti riigi kaitsel.


http://www.mil.ee/et/arhiiv/9988/kindral-terras:-oleme-oma-tugeva-liitlassuhte-ehitanud-l%C3%A4bi-reaalse-s%C3%B5jalise-panuse
Save as: 

17 Apr 2024

17 Apr 2024 12:06
Estonian News 17 Apr 2024 12:06
 
 
 
 
 

There are no news lines.