.

 
 
 
 

Eesti rahuvalvajad alustavad teenistust sinise joone läheduses paiknevas tugipunktis

ÜRO Liibanoni rahuvalvemissioonil UNIFIL teeniv Eesti jalaväerühm paiknes sel nädalavahetusel ümber tugipunkti 6-50 ja alustas ligikaudu kuupikkust teenistust Liibanoni ja Israeli eraldusjoone läheduses.

„Meie siinse teenistuse raskuspunktiks on peamiselt sinisel joonel toimuva jälgimine ning vahejuhtumitest ettekandmine,“ ütles jalaväerühma Estpla-24 ülem leitnant Erkki Tuul. Tema sõnul toob ümberpaiknemine rühmale kaasa rohkem iseseisvust, kuid suurendab ka vastutust, sest endal tuleb tagada nii tugipunkti julgestamine kui tagalateenistus.


„See tähendab laiemat tegevuste spektrit ja suuremat koormust rühmale, sest seisame ise oma turvalisuse ja heade suhete eest ümberkaudsete kohalike elanikega,“ ütles leitnant Tuul, kelle sõnul tuleb lisaks sinise joone jälgimisele tagada ka pidev valmisolek ning patrullide teostamine.



Olmetingimused tugipunktis 6-50 on leitnant Tuule sõnul sarnased pataljoni peamise teenistuskohaga tugipunktis 2-45 ehkki tegemist on märksa väiksema baasiga. Rühmaliikmed elavad konteinertüüpi tubades, olemas on söökla ja kokk ning esmased sportimisvõimalused.



„Kõik on väiksem, lihtsam ja hubasem, kuid elutingimused on head ja kõik eluks vajalik tagatud. Varasemad rühmad on teinud head tööd ja hoolitsenud selle eest,“ lisas ta.



Tugipunkti 6-50 mehitavad Iiri-Soome pataljoni A-kompaniisse kuuluvad Eesti ja Soome kaitseväelased, kes rühmasuuruste üksustena paiknevad seal kordamööda umbes kuu pikkuste rotatsioonide kaupa. Pataljoni Iiri kaitseväelaste üksused mehitavad sarnaselt tugipunti 6-52.



Rühmaülema sõnul on kaitseväelased ligi kaks kuud väldanud teenistuse jooksul Liibanonis kohanenud nii kompanii kui pataljoniga ning saanud osaleda erinevatel operatsioonidel alatest patrullide ja konvoide teostamisest kuni valveteenistuse ja väljaõppeharjutusteni välja.



„Võib öelda, et seni on läinud hästi. Oleme saanud tunda ka erinevaid ilmastikuolusid - alates päikesepaistelisest leitsakust lõpetades tormi, tuule ja rahega,“ ütles leitnant Tuul.



Liibanoni ja Iisraeli eraldav sinine joon (Blue Line) märgib Iisraeli relvajõudude tagasitõmbumist Liibanonilt vallutatud aladelt, milles kaks osapoolt leppisid kokku ÜRO kaasabil 2000. aastal. Vaatamata sellele, et olukord sinisel joonel on üldiselt rahulik, on läbi aastate osapoolte vahel esinenud ka mitu intsidenti. ÜRO rahuvalveüksuste ülesanne on sellistel puhkudel hoida ära olukorra eskaleerumine ning teha koostööd Liibanoni relvajõududega.



Iiri-Soome pataljoni koosseisu kuuluv Eesti kontingent Liibanonis koosneb jalaväerühmast Estpla-24 ning staabiohvitseridest ja -allohvitseridest, kokku ligikaudu 40 kaitseväelasest. Kontingent alustas teenistust mullu novembris ja naaseb Eestisse tänavu mais.



Fotod

Ettevalmistused ümberpaiknemiseks (21.01.2018): http://pildid.mil.ee/index.php?/category/58507

Ühispatrull Liibanoni relvajõudude esindajatega (20.01.2018): http://pildid.mil.ee/index.php?/category/58506


http://www.mil.ee/et/arhiiv/10065/eesti-rahuvalvajad-alustavad-teenistust-sinise-joone-l%C3%A4heduses-paiknevas-tugipunktis
Save as: 

27 Mar 2024

27 Mar 2024 10:58
Estonian Business 27 Mar 2024 10:58

26 Mar 2024

26 Mar 2024 08:58
Estonian News 26 Mar 2024 08:58

25 Mar 2024

25 Mar 2024 20:11
Estonian News 25 Mar 2024 20:11
 
 
 
 
 

There are no news lines.