.

 
 
 
 

Varghävitaja F-35 teeb Ämari õhushowl ülelennu

Sel laupäeval Ämari lennubaasis peetaval õhushowl teeb ülelennu Ameerika Ühendriikide õhuväe hävitaja F-35.

Lennuk F-35 saab täita nii hävitus- ja luurelennuki kui taktikalise pommitaja ülesandeid. F-35 suudab lennata kiirusega enam kui 1900 km/h, lennuki põhirelvastusse kuulub GAU-22/A tüüpi 25mm-kaliibriga neljaraudne Gatling-tüüpi automaatkahur ning kaks õhk-õhk ja kaks õhk-maa tüüpi raketti. Täiendavalt saab tiiva alla kinnitada veel kaks raketti või pommi.

Õhushowl osaleb üle 30 Eesti ja liitlaste lennuvahendi. Teiste hulgas teevad etteaste Poola õhuväe aerobaatika meeskond „Orlik“ ja Eesti vigurlendur Jüri Kaljundi biplaanil Pitts S-2A. Lennutehnika näitusel on vaatamiseks 30 lennukit, millest ligi pooled pakuvad publikule ka esmaklassilist õhuaerobaatikat. Õhus annab efektse esinemise Taani kuningliku õhuväe hävitaja F-16, mis on Dannebrogi 800. aastapäevaks saanud Taani lipu värvides kujunduse.

„Ämari õhushow on eelkõige Eesti rahvale korraldatud üritus, kus näitame lennukeid, mille abil koos liitlastega õhuruumi kaitseme,“ ütles õhuväe ülem kolonel Riivo Valge. Ta lisas, et tegemist on kogupereüritusega, kus tegevusi jagub nii suurtele kui väikestele lennundushuvilistele. „Tegu on viimase viie aasta suurima rahvaüritusega, mida õhuvägi korraldab.“

Maapealseks vaatamiseks pakub põnevust NATO eelhoiatuse ja juhtimislennuk AWACS, mida on kõigil võimalik ka seestpoolt uudistada. Teiste seas on vaatamiseks väljas ka Ühendkuningriigi ründekopter Apache.

Lennubaas on külastajatele avatud ajavahemikus 09.00-16.00. Õhuvägi palub kõikidel külastajatel kaasa võtta kehtiv isikut tõendav dokument. Tugeva müra tõttu ei ole üritusele soovitatav kaasa võtta imikuid, lastele on rangelt soovituslik kaasa võtta mürasummutavad kõrvaklapid.


http://www.mil.ee/et/arhiiv/10778/vargh%C3%A4vitaja-f-35-teeb-%C3%A4mari-%C3%B5hushowl-%C3%BClelennu
Отображать как: 
 
 
 
 

There are no news lines.