.

 
 
 
 

Kaitseväelased suundusid Liibanoni

Täna ennelõunal saatis kaitseväe juhataja teele ÜRO rahuvalvemissioonile suunduva Eesti kaitseväe kontingendi.

Kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras ütles oma sõnavõtus kaitseväe peastaabi ees aset leidnud rivistusel, et Liibanoni suunduva kontingendi samm on ajalooline, sest see on esimene kord kui läheme välisoperastioonile koos oma vennasrahvaga – soomlastega, kellega koos õlg õla kõrval Vabadussõjas võitlesime. Veel soovis kaitseväe juhataja kaitseväelastele operatsioonil tarkust, visadust ja rahulikku meelt, sest tegemist on diplomaatilise ja rahuvalvemissiooniga, mis erineb eestlaste varem kogetust. Tänasel tseremoonial osales ka Soome kaitseatašee Eestis.

Suurema osa Liibanoni suunduvast Eesti kontingendist moodustab rühmasuurune üksus ja selle toetuselement, mis on komplekteeritud peamiselt Scoutspataljoni A-kompanii baasil. Enamus kontingendi kaitseväelastest on eelneva sõjalise operatsiooni kogemusega. Kontingendi ülem on kapten Mario Lementa ja rühmaülem nooremleitnant Janari Jaanso.

Eesti jalaväerühm hakkab kuuluma Soome kaitseväe üksuse koosseisu, mis on osa 500-mehelisest Soome-Iiri ühispataljonist FINIRISHBATT. Pataljoni juhtriik Soome panustab ühispataljoni kahe jäägrikompaniiga, staabiohvitseride ja toetusüksusega, kokku umbes 350 kaitseväelasega. Iirimaa panustab ühe jalaväekompaniiga.

Eesti jalaväerühm asub teenima Soome-Iiri pataljoni vastutusalas ÜRO rahuvalvemissiooni UNIFIL läänesektoris Iisraeli piiri ääres koos Itaalia, Ghana, Lõuna-Korea ja Malaisia pataljonidega, Tansaania kompanii ja Sloveenia ning Fidži üksustega. Eesti jalaväerühma ülesanneteks on viia läbi vaatlusi, patrulle ja mehitada kontrollposte ning täita muid rahuvalvealaseid ülesandeid. Samuti teevad Eesti kaitseväelased muuhulgas koostööd Liibanoni relvajõududega.

Riigikogu andis 18. veebruaril mandaadi kuni 50 kaitseväelase lähetamiseks ÜRO rahuvalvemissioonile UNIFIL Liibanonis.


http://www.mil.ee/et/arhiiv/8712/kaitsev%C3%A4elased-suundusid-liibanoni
Save as: 

27 Mar 2024

27 Mar 2024 10:58
Estonian Business 27 Mar 2024 10:58
 
 
 
 
 

There are no news lines.