.

 
 
 
 

Eesti kaitseväelased Liibanonis naasid senisesse teenistuskohta

ÜRO rahuvalvemissioonil Liibanonis teenivad Eesti kaitseväelased naasid sel nädalal teenistusest Liibanoni ja Iisraeli eraldava sinise joone vahetus läheduses oma põhibaasi At Tiris Lõuna Liibanonis.

„Asume sinise joone läheduses paiknevates linnades ja külades läbi viima regulaarseid patrulle,“ ütles jalaväerühma ülem nooremleitnant Janari Jaanso, kelle sõnul on seniste teenistusülesannete ülevõtmisel võtmesõnaks valvsus. „Tunneme hästi oma vastutusala ja peame endise täpsusega suutma märgata muutusi, et ennetada võimalike ohtlikke arenguid.“

Liibanoni ja Iisraeli eraldav sinine joon märgib Iisraeli relvajõudude tagasitõmbumist Liibanonilt vallutatud aladelt, milles kaks osapoolt leppisid kokku ÜRO kaasabil 2000. aastal. Vaatamata sellele, et olukord sinisel joonel on üldiselt rahulik on läbi aastate osapoolte vahel esinenud siiski mitu intsidenti. ÜRO rahuvalveüksuste ülesanne on sellistel puhkudel hoida ära olukorra eskaleerumine ning teha koostööd Liibanoni relvajõududega.

„Jalaväerühma jaoks tähendas möödunud periood eelkõige suuremat vastutust, kus üksuse reakoosseis mehitas nii päeval kui öösel valveposte täites samal ajal ka sinise joone vaatlusfunktsiooni,“ ütles nooremleitnant Jaanso.

Erinevate väiksemate positsioonide mehitamine on osa rahuvalvajate regulaarsest teenistusest. Sarnaselt Soome kontingendile mehitavad Iiri rahuvalvajad roteeruvalt teist sinise joone positsiooni.

Rahuvalvajate laagrites on olemas kõik vajalik teenistusülesannete täitmiseks ja vaba aja veetmiseks. Elatakse 2-4 kohalistes kergkonstruktsioonist elamutes. Olemas on sportimisvõimalused sõude- ja veloergomeetritest lõpetades erinevate jõusaalimasinate ning hantliteni. Augusti keskel avasid Eesti ja Soome peaministrid positsioonil 6-50 uue sauna. Mõlemal positsioonil on olemas traadita internet, koju helistamise võimalus, lugemismaterjalid ja mängukonsool.

Koos staabiohvitseridega teenib hetkel Liibanonis ligi 40 kaitseväelast. Eesti jalaväerühm on osa Soome-Iiri pataljonist. Pataljoni kuulub üks soome- ja üks iiri jalaväekompanii ning üks eestlastest ja soomlastest koosnev jalaväekompanii. Pataljoni toetab Iiri ja Soome kaitseväelastest kompaniisuurune toetusüksus. Soome-Iiri pataljon on ainus mitmerahvuseline pataljon ÜRO rahuvalvemissioonil UNIFIL Liibanonis. Kokku panustab UNIFIL-i hetkel 39 riiki.

Vaata pilte Eesti kaitseväelaste teenistustingimustest Liibanonis:

http://pildid.mil.ee/Eesti-rahuvalvajad-Liibanonis


http://www.mil.ee/et/arhiiv/8850/eesti-kaitsev%C3%A4elased-liibanonis-naasid-senisesse-teenistuskohta
Save as: 

17 Apr 2024

17 Apr 2024 12:06
Estonian News 17 Apr 2024 12:06

16 Apr 2024

16 Apr 2024 10:00
Estonian Business 16 Apr 2024 10:00
 
 
 
 
 

There are no news lines.