.

 
 
 
 

Suurtükiväelased tähistasid Püha Barbara päeva

Eile tähistasid suurtükiväelased oma kaitsepühaku Püha Barbara päeva pannes proovile enda teadmised mälumängus kui võttes omavahel mõõtu füüsilistes tugevustes.

„Ajalooliselt on Püha Barbara olnud kõigi kaitsja, kes tegeleva lõhkeainega - kaevurid, pioneerid, suurtükiväelased ja hiljem lisandusid sinna nimistusse ka õhutõrjujad. Ja põhjuse, miks oli vaja eraldi kaitsepühaku olemasolu, seisnes selles, et ennemuistsel ajal olid lõhkeained kui nende hoiustamistingimused võrreldes tänapäevaga palju ebastabiilsemad. Seega juhtus palju „nii-öelda“ tööõnnetusi, mistõttu oli vaja oma kaitsepühakut, kelleks valiti Püha Barbara,“ ütles suurtükiväepataljoni operatiivsektsiooni ülem major Rauno Viitmann.


Traditsiooniliselt võtavad ajateenijad Tapal Püha Barbara päeva puhul omavahel mõõtu nii mälumängus kui erinevates võistlustes, mis nõuavad head füüsilist tugevust, huumorimeelt ning suurt teadmiste pagasit. See aasta olid märksõnadeks jõud ja mõte.



Jõud – kombineeritud kiiruse, osavuse võistlus, mis pani proovile koostöö oskuse, jõu ja vastupidavuse ning kiiruse. Mõte – mälumäng sisaldas teadmisi alustades pop- kulutuurist ja lõpetades STV ajalooga.



Koondtulemuste alusel võitis tulejuhtide meeskond, mis oli kokku pandud erinevate väeosade tulejuhtidest, kes osalevad Tapal suurtükiväes toimuval erialakursusel.



Suurtükiväelastest tegevväelastele on sama nädala reedel, ehk homme kavas pidulik koosviibimine, mis tavaliselt sisaldab bowlingut, uute suurtükiväelaste vastuvõtmist vennaskonda ja mõnusat istumist omavahel, kus igapäevased jagelemised ja mured unustatakse vähemalt üheks õhtuks.



Legendi kohaselt oli Barbara isa paganausklik Discorus, kes pühendas end peale oma naise surma vaid tütrele. Barbara erakordse ilu tõttu lukustas Discorus oma tütre torni, et ükski mees tema ilu ei näeks. Ajapikku hakkas Barbara oma isa õpetatud usus kahtlema ning ta otsustas pühendada oma elu tõelise jumala otsimisele ja veeta oma elu neitsina. Murelik isa andis selle peale loa tütrel väljas käimiseks, et ta oma meelt muudaks.



Ühel päeval kohtas neiu kaupmeheks maskeerinud preestrit, kes õpetas Barbarale usku ja lõpuks ristis ta. Discorus ehitas sama ajal luksuslikku saunamaja, kuhu Barbara lasi salaja paar muudatust teha, lisades sinna kristlikke elemente. Kui Discorus muudatustest tütrega arutama läks tunnistas Barbara, et on kristlane, mille peale isa vihastas ja lasi oma tütart piinata ning lõpuks ka mõrvas ta. Kohe peale seda tuhastas Dicoruse pikselöök taevast.



St. Barbara on kaitsepühak suurtükiväelastele, arhitektidele ja ehitajatele, kaevuritele, vangidele, tuletõrjujatele, meremeestele ja nendele, keda ähvardab surm ilma sakramendita; tema abi võib paluda tule, äikese ja plahvatuste vastu. Tema mälestuspäeva peetakse traditsiooniliselt 4. detsembril.


http://www.mil.ee/et/arhiiv/10908/suurt%C3%BCkiv%C3%A4elased-t%C3%A4histasid-p%C3%BCha-barbara-p%C3%A4eva
Отображать как: 
 
 
 
 

There are no news lines.