.

 
 
 
 

NATO staabielemendil täitub teine tegevusaasta

Täna tähistab teist aastapäeva Tallinnas paiknev NATO staabielement NFIU, mis saavutas oma täieliku operatsioonivõime 2016. aastal.

„NATO staabielement Eestis on NATO sillapea, mis tagab liitlasüksuste kiire siirmine Eestisse, kui selleks peaks vajadus tekkima,“ ütles kaitseminister Jüri Luik, kelle sõnul on NFIU käegakatsutav osa reaalsest NATO tegevusest Eesti kaitseks.

NATO kirdekorpuse ülem kindral Manfred Hoffmanni sõnul on NATO staabielemendid hea näide NATO ühtsetest väärtustest ja võimest kiiresti muutuva julgeolekuolukorraga kohaneda. „NFIU loomine näitas nii NATO ühtsust kui seda, milliseid suurepäraseid tulemusi suudavad ühiselt tegutsevad liikmesriigid saavutada,“ ütles kindral Hoffmann. Kahe tegutsemisaasta jooksul on Eestis asuv NATO staabielement muuhulgas toetanud NATO lahingugrupi saabumist Eestisse ning tõstnud Napoli ühendväejuhatuse, Ühendkuningriigi ning Türgis asuva NATO kiirreageerimiskorpuse olukorrateadlikkust.

NATO staabielemendi (NATO Force Integration Unit)ülesanne on toetada NATO üksuste vastuvõtmist, toetust ja õppuste läbiviimist Eesti territooriumil. Staabielement võimaldab võimaliku kriisi korral NATO vägedel kiirelt Eestisse siirda, samuti aitab see juba praegu Eestis olevate liitlasvägede kohalolu koordineerida ja erinevaid kaitseplaane harmoneerida. Ülesanded saab NATO staabielement NATO kirdekorpusest.

Praegu kaheksas riigis (Eestis, Lätis, Leedus, Poolas, Ungaris, Slovakkias, Rumeenias ja Bulgaarias) asuvate staabielementide loomine otsustati 2014. aasta Walesi tippkohtumisel. Esimesed Eesti kaitseväelased asusid teenistusse NFIUs 2015 a. 15. juunil. Neljakümnest ametikohast pooled täidab Eesti ning ülejäänud kohtadel teenivad Suurbritannia, Ameerika Ühendriikide, Hollandi, Poola, Ungari, Prantsusmaa, Kanada, Norra, Taani ja Saksamaa relvajõudude esindajad.

Eestis, Lätis, Leedus ja Poolas, Slovakkias ja Ungaris asuvad NATO peakorteri staatuses olevad staabielemendid alluvad Poolas, Szczecinis asuvale kirdekorpusele ning Rumeenia ja Bulgaaria staabielemendid Napolis asuvale ühendsõjakeskusele.

Kaitseväe peastaabi territooriumil asuva NATO staabielemendi esimesed liikmed alustasid teenistust 2015. aasta 15. juunil.


http://www.mil.ee/et/arhiiv/9795/nato-staabielemendil-t%C3%A4itub-teine-tegevusaasta
Save as: 

23 Apr 2024

23 Apr 2024 16:30
Estonian News 23 Apr 2024 16:30
 
 
 
 
 

There are no news lines.