.

 
 
 
 

Scoutspataljon tähistas Pikksaare lahingu 100. aastapäeva

Scoutspataljoni ülem kolonelleitnant Tarmo Kundla ja Viljandi linnapea Madis Timpson asetasid täna pärja Viljandi mõisa seinal asuva Scouts Rügemendi loomise mälestustahvli juurde, millega tähistati 100 aasta möödumist ajaloolisest Pikksaare lahingust.

„21. jaanuaril, täpselt üks kuu pärast Scoutspataljoni loomist, pidas värske üksus Vabadussõjas oma kõige tähtsama lahingu, mis kanti meie lipule ja seetõttu tähistame seda kui kõige tähtsamat päeva pataljoni ajaloos,“ ütles Scoutspataljoni ülem kolonelleitnant Tarmo Kundla.


Pataljoniülema sõnul saavutati Pikkasaare lahingus edu kolmel põhjusel – esiteks oli igal scoudil valmidus ja soov täita oma ülesannet nii hästi, kui ta seda suudab; teiseks, allüksuse vaimus, kus virisemisele ja vingumisele polnud kohta; ning kolmandaks, pädevate ning oma meestest hoolivate ülemate olemasolu. „Neid kolme põhimõtet väärtustame me Scoutspataljonis ka täna, need viivad meid edasi ning toovad edu meie tegemistes,“ lisas kolonelleitnant Kundla.



Scoutspataljoni ülem asetas pärja ka Karksi lahingu kangelase Jaan Kutsari hauale, mis oli sümboolseks mälestusavalduseks kõigile Eesti vabaduse eest sõdinud Scoutspataljoni võitlejatele. Nii Viljandi mõisa mälestustahvli juures kui Jaan Kutsari haual andis ajaloosündmustest ülevaate Viljandi muuseumi direktor Jaak Pihlak.



100. aastapäeva tähistamise kulminatsiooniks oli eelmise nädala lõpul esmakordne väljasõit Pikksaare lahingu toimumispaika. Lahingupaigas kõnniti esiisade võitlusradadel ning olulistel võtmekohtadel analüüsiti, kuidas valitaks lahingumanööver tänapäevaseid taktikaid ning teadmisi arvesse võttes ja kas need tolleaegsetest erineksid. Väljasõidule olid kutsutud lisaks Scoutspataljoni praegustele sõduritele ka endised pataljoniülemad ning pikaajalised võitluskaaslased.



Pikksaare lahingu aastapäeva tähistamine algas aga juba eelmise nädala neljapäeval kui terve pataljon võttis osa traditsioonilistest ettevõtmistest, millega iga-aastaselt seda päeva tähistatakse – sportlikud jõukatsumised, pidulik rivistus ja tunnustamised ning ajalootund, kus pataljoni noorimal ohvitseril on au tutvustada üksuse ajaloo olulisemaid sündmusi.



Scoutspataljoni ajalukku läinud lahing leidis aset 21. jaanuaril 1919 Pikksaare jaama pärast. Rünnaku tulemusel vallutas 47-meheline Scoutspataljoni grupp jaama, mida kaitses 524 punavõitlejat. Selle teo tunnustamiseks ja mälestamiseks kanti Pikksaare lahingu nimi, erinevalt väeosa teistest võidunimedest, pataljoni lipule.



Scoutspataljon asutati 21. detsembril 1918 Viljandis ning taasasutati 29. märtsil 2001.



Fotod: https://pildid.mil.ee/index.php?/category/59197


http://www.mil.ee/et/arhiiv/10555/scoutspataljon-t%C3%A4histas-pikksaare-lahingu-100.-aastap%C3%A4eva
Save as: 

Sorry, you haven't subscribed for this topic.

 
 
 
 
 

There are no news lines.