.

 
 
 
 

Logistikapataljon mälestas riigipöörde vastu võidelnud veltveebel Kapteini

Reedel, 29. novembril meenutati logistikapataljonis veltveebel Rudolf Kapteini kangelastegu 1924. aasta riigipöördekatse ärahoidmisel nii mälestustseremooniaga kangelase haual kui pataljoni tegevväelaste traditsioonilise kiirrännakuga Draakoni Hingus.

“Oleme nii rahva kui riigikaitsjatena nõrgad ja haavatavad siis, kui meie identiteet jääb vaid meie üksikisiku ja meie oma mugavuse piiridesse, kuid oleme murdumatud ja võitmatud, kui väärtustame ühiseid eesmärke ning tegutseme õlg õla kõrval, nii heas kui halvas,” ütles logistikapataljoni kaplan, kapten Mihkel Madalvee varahommikusel mälestustseremoonial Rudolf Kapteini haual kaitseväe kalmistul. “Veltveebel Kaptein oli riigikaitsja, nagu meiegi oleme, ning ta astus ennastsalgavalt riigipöörajatele vastu, kui olukord seda nõudis – loodetavasti on igaühel meist sama palju otsustavust ja julgust vajadusel oma riigi eest seista, unustades omaenda mugavuse ning tegutsedes suurema ühise eesmärgi nimel,” lisas kaplan Madalvee.


Varahommikuselt mälestustseremoonialt siirduti otse traditsioonilisele kiirrännakule Draakoni Hingus, mis algab laskeharjutusega ning milles osalevad pataljoni tegevväelased. Rännak toob logistikapataljoni isikkoosseisu igal aastal veltveebel Kapteini kangelasteo aastapäeva ajal ühiselt välja ning paneb üksteisega rändkarika nimel võistlema, meenutades vajadust ja riigikaitsjate kohust olla alati valmis astuma välja oma isiklikust mugavustsoonist ning asuma üldise hüvangu nimel tegudele.



1924. aasta 1. detsembri varahommikul üritasid riigipöörajad varastada Auto-Tanki rügemendi garaažist ühte tanki kommunistliku riigipöördekatse toetamiseks ning teha ülejäänud lahingumasinad kasutuskõlbmatuks. Veltveebel Kapteini juhtimisel astuti mässulistele vastu ning käsitulirelva abil tegi Rudolf Kaptein kahjutuks juba sõitva tanki juhiistmel olnud vaenlase. Oma panuse eest Eesti Vabariigi suveräänsuse kaitsmisel omistati talle 3. liigi III järgu Vabaduse Rist.



Logistikapataljon loeb ennast esimese Eesti Vabariigi aegse auto-tanki rügemendi järeltulijaks. Auto-tanki rügement, mis koondas endas tollase Eesti sõjaväe soomusautod ja kergetankid, loodi 9. aprillil 1919 soomusautode kolonnina. Selle nime all osaleti ka kaheksa soomusautoga Vabadussõjas. 1923 formeeriti väeosa ümber auto-tanki divisjoniks, 1928 auto-tanki rügemendiks.



Logistikapataljon on kaitseväe toetuse väejuhatuse allüksus, mille peamisteks ülesanneteks on kaitseväe väe- ja struktuuriüksustele logistilise toetuse osutamine, kaitseväe logistilise erialaväljaõppe tagamine ning logistiliste ülesannetega sõjaaja reservüksuste ettevalmistamine. Alaliselt paikneb logistikapataljon Ämari lennubaasi territooriumil.



Fotod: https://pildid.mil.ee/index.php?/category/59712


http://www.mil.ee/et/arhiiv/10904/logistikapataljon-m%C3%A4lestas-riigip%C3%B6%C3%B6rde-vastu-v%C3%B5idelnud-veltveebel-kapteini
Save as: 

27 Mar 2024

27 Mar 2024 10:58
Estonian Business 27 Mar 2024 10:58
 
 
 
 
 

There are no news lines.